Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft een promotiefilmpje gelanceerd voor grote werken aan de Brusselse ring vanaf 2019. Deze werd plechtig geopend tijdens de wereldtentoonstelling van 1958. In de jaren 60 en 70 werd er verder aan gewerkt. Ondertussen is de ring verouderd en ontoereikend voor al het verkeer. De massale files in ons land schaden onze economie (200 miljoen euro per jaar) en ons milieu.
Vooral het noordelijke deel van de ring wordt aangepakt. Er komen meer rijstroken bij, het lokale verkeer wordt van het doorgaand verkeer gescheiden, parallelrijbanen bedienen de afritten, een vierde rijstrook zal de viaduct van Vilvoorde toegankelijker maken, … Er zal in verschillende fases te werk worden gegaan en in totaal zal er 20 km onder handen worden genomen.
Het doorgaand verkeer van het lokaal verkeer scheiden via parallelbanen zal ervoor zorgen dat er minder weefbewegingen gebeuren en dus bijgevolg ook minder accidenten.
Op de vraag of we niet beter zouden inzetten op een mentaliteitswijziging i.p.v. nog extra rijstroken voor wagens toe te voegen, antwoordde de minister dat we een totaalplaatje moeten maken. Extra verkeer op de wegen komt er sowieso, daar moeten we onze ogen dus niet voor sluiten! Milieuvriendelijke oplossingen komen er echter ook!
Het is een en-en-verhaal. Het verkeer zal sowieso toenemen. Daar moet je je ogen niet voor sluiten. We moeten investeren in de weginfrastructuur maar ook in de alternatieven.
Om ook aan het klimaat te denken worden fietsbruggen aangelegd, nieuwe tramlijnen geïnstalleerd en er komt een groen ecoduct over de snelweg aan het Laarbeekbos in Jette waar mensen in alle veiligheid de oversteek kunnen maken van en naar Brussel.
Het kostplaatje zou 2 miljard euro bedragen. In 2019 start men de werken en op maximaal 10 jaar zouden ze afgerond moeten zijn.
bronnen :
foto :
Het bericht Werken aan Brusselse ring! verscheen eerst op Beurs.com.