Quantcast
Channel: economie – Beurs.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85

Volatiele dollar

$
0
0

Beleggers (op Wall Street) houden komende week de Amerikaanse dollar weer goed in het oog. Na de vergadering van de Federal Reserve, afgelopen woensdag, maakt deze nogal aanzienlijke bewegingen en de koers van de munt is uiteraard van groot belang voor de economie en de bedrijven. Hoe lager deze staat hoe aantrekkelijker export wordt en hoe hoger de bedrijfswinsten.

De dollar staat zeer duur tegenover bijvoorbeeld de euro, maar ook tegenover andere munten. Vooral in 2014 was er een flinke opmars. De greenback blijft duur wegens het uiteenlopende beleid van centrale banken.

De Federal Reserve is al lang bezig met grote stimulusmaatregelen, zoals lage rente en het opkopen van staatsobligaties. De bedoeling was de economische groei aan te zwengelen door onder meer de dollar lager te zetten. Andere centrale banken, laten we als voorbeeld de ECB nemen, begonnen later.

De Amerikaanse economie begint volop de vruchten te plukken van het steunbeleid van de Fed. Daarom besloot deze het QE-programma (kwantitatieve versoepeling of het opkopen van staatsobligaties) af te bouwen en later de rente te beginnen verhogen. In december gebeurde dit al een eerste keer.

De ECB denkt er nog lang niet aan de stimulus te verminderen, integendeel. Tijdens de laatste vergadering op 10 maart werd het opkoopprogramma van obligaties nog met 20 miljard verhoogd naar 80 miljard euro per maand en de rente (zowel de basisrente als de depositorente) werd nog maar eens verlaagd.

Aangezien wereldwijd centrale banken hun munten omlaag duwen met stimulus en de Amerikaanse centrale bank het omgekeerde doet, stimulus terugdraaien, wordt/blijft de Amerikaanse dollar relatief duur.

Tijdens de laatste vergadering van de Federal Reserve afgelopen woensdag uitte Janet Yellen toch haar zorgen over de wereldwijde economische groei en de impact op de Verenigde Staten. Ze liet weten dat de centrale bank trager te werk zal gaan met het verhogen van de rente. Waar eerder nog vier renteverhogingen werden vooropgesteld zullen dat er nu maar twee zijn. Dit gecombineerd met een Mario Draghi die zich liet ontvallen dat het verder verlagen van de rente in Europa moeilijker wordt, zorgde voor een neerwaartse beweging van de dollar. Bedrijven en beleggers in de aandelen hiervan kregen weer wat hoop. Een goedkopere dollar zou de export en de bedrijfswinsten wat kunnen opstuwen.

De komende tijd blijven de markten de koers van de greenback (en andere munten uiteraard) in het oog houden.

bron : http://www.reuters.com

foto : https://en.wikipedia.org

Het bericht Volatiele dollar verscheen eerst op Beurs.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85