Quantcast
Channel: economie – Beurs.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85

Helikoptergeld? Geen goed idee!

$
0
0

Klaas Knot, voorzitter van de De Nederlandsche Bank, komt er in een interview met NRC openlijk voor uit tot de minderheid te behoren binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank. Een minderheid die niet is gevonden voor al te grote maatregelen en enorme kwantitatieve versoepeling om de economie en de inflatie aan te wakkeren. Een minderheid die zich grote zorgen maakt over het expansieve beleid en de moeilijk te voorspellen gevolgen hiervan.

Sinds de grote financiële crisis pompen centrale banken wereldwijd liquide middelen in de economie. De ECB, onder leiding van Mario Draghi, doet hier gretig aan mee. De basisrente waartegen commerciële banken geld kunnen lenen staat op 0%. De depositorente staat op -0,40% waardoor banken eigenlijk een soort boeterente moeten betalen als ze geld stallen bij de centrale bank in Frankfurt. Maandelijks koopt de ECB ook staatsobligaties op. Op 10 maart werd dit uitgebreid naar andere obligaties (van bedrijven) en verhoogd van 60 naar 80 miljard euro op maandelijkse basis.

Toch blijft de groei en de inflatie achter, ondanks de enorme steun van Draghi en de zijnen. Bij uitbreiding doet heel de wereldeconomie het slecht en de wereldhandel staat op een laag pitje. Daardoor wordt ook de Federal Reserve voorzichtiger met het optrekken van de Amerikaanse rente.

De doelstelling van de ECB is een inflatie van bijna maar net geen 2%. Daar zitten we nog lang niet. Het zijn echter vooral de energieprijzen die roet in het eten gooien. De voorzitter van DNB zegt het beter te vinden niet almaar grotere middelen in te zetten maar wat geduldiger af te wachten. We komen er wel, het duurt gewoon wat langer. Te grote stimulus kan gevaren inhouden voor het financiële systeem en financiële bubbels (op de beurzen bijvoorbeeld) veroorzaken.

Nog zo’n paardenmiddel waar tegenwoordig over gepraat wordt, onder andere door Peter Praet, de Belg die hoofdeconoom is van de ECB, is het zogenaamde ‘helikoptergeld’. Daarbij wordt gewoon rechtstreeks geld aan mensen/gezinnen uitgedeeld om de consumptie aan te zwengelen. Een extreem idee dat in de jaren 60 door de Amerikaanse econoom Milton Friedman naar voren werd geschoven. Klaas Knot is absoluut geen voorstander. Het is absurd en behoort niet tot de taken van een centrale bank. Het vormt een gat in de balans van de centrale bank waar niets tegenover staat en uiteindelijk komt het toch op de nek van de belastingbetaler terecht.

Ik heb lang gehoopt dat ik deze vraag niet serieus hoefde te nemen.

Als regeringen vinden dat elke Europese burger duizend euro extra in de portemonnee moet krijgen, dan moeten ze dat vooral zelf organiseren.

bron : http://trends.knack.be

foto : https://www.amsterdamgold.com

Het bericht Helikoptergeld? Geen goed idee! verscheen eerst op Beurs.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85