Quantcast
Channel: economie – Beurs.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85

Waarom Keynes niet kapot te krijgen is

$
0
0

Een weinig verrassende vaststelling: Economen laten zich in hun analyses vaak leiden door hun politieke en bredere maatschappelijke overtuiging. Onderzoek in Nederland van Mejudice bevestigt wat al gedacht werd: “Ideologie viert hoogtij (…) de waardevrije econoom bestaat niet”.

In total werden in Nederland meer dan zevenhonderd economisten bevraagd. Zorgelijk is dat maar liefst 78% van de ondervraagden het ‘eens’ tot ‘zeer eens’ is met de stelling dat de overheid een positieve rol kan spelen bij het stabiliseren van de economie. Dat diezelfde overheid de boel déstabiliseert, wordt graag vergeten.

Tegelijk stelt een grote meerderheid dat het kapitalisme, oftewel marktwerking, meer welvaart genereert dan een socialistisch systeem.

Vijftig procent van dezelfde groep economen vindt dat de inkomensverschillen kleiner moeten worden in ontwikkelde landen, terwijl slechts twintig procent dit als een (groot) probleem ziet.

Wat leren we uit dit soort vraagstellingen en antwoorden? Dat Keynes niet kapot te krijgen is. Sterker nog: Keynes is meer levend dan ooit.

In 1995 werd gevraagd aan een grote groep economisten wie de belangrijkste econoom was. Jan Tinbergen, grondlegger macro-economie, stond toen op de eerste plek.

Anno 2015 vinden we Keynes opnieuw in de ranglijst op numero uno. Milton Friedman, de monetarist, en David Ricarco, de klassiek-econoom, zijn uit de ranglijst van 2015 verdwenen, terwijl Paul Krugman en Jozef Stiglitz als Keynesianen nog wél in de lijst blijven staan.

De conclusie is dat het overgrote deel van de economen de vrije markt goed vindt, maar tegelijkertijd wil dat de overheid verregaand ingrijpt in de economie.

Het is het typische antwoord over de gemengde economie dat je bij een links-liberaal, socialist of groene zal te horen krijgen. “Ik ben voor vrije markt, maar…”.

Volgende keer hebben we het in deel2 over het verschil in visie tussen theoretische economen aan de universiteiten en praktische economen in bedrijven

Het bericht Waarom Keynes niet kapot te krijgen is verscheen eerst op Beurs.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85